Gerichte inbraken door social media

Een inbreker bezoekt het liefst een woning waarvan hij weet dat er niemand aanwezig is. Vroeger werd hiervoor in de krant gekeken naar de overlijdensadvertenties. Heden ten dage maken veel inbrekers hiervoor succesvol gebruik van sociale media. Binnen een paar klikken weten ze wat iemand heeft, waar iemand woont en wanneer iemand weg is.

Hoe doen ze het? 

Er wordt gebruik gemaakt van de (uitgebreide) zoekfuncties die de verschillende platformen zoals; Facebook, Twitter, Instagram of FourSquare bieden. Door zoekwoorden als "vakantie" of "op reis" te gebruiken in combinatie met specifieke plaatsnamen of check-ins op een vliegveld worden er duizenden personen gevonden die vertellen over hun vakantieplannen. Aan de hand van statusupdates, de foto's en overige openbare informatie op een profiel, verfijnd een inbreker zijn zoekresultaten. Indien de gevonden informatie onvoldoende is dan levert een korte zoekactie op Google of een bezoek aan profielen van vrienden of volgers, al snel de benodigde informatie op.

Hoe weten ze waar iemand precies woont?

De sociale media platformen laten in een toeneemend tempo zien waar vandaan een gebruiker zijn bericht plaats. Naast het vermelde adres in een openbaar account, kan er aan de hand van IP adressen, check-in plattegronden en EXIF meta-data een hoop verklapt worden over iemands locatie. EXIF meta-data is specifieke GPS informatie die zit verborgen in foto's die door een gebruiker zijn geupload. Facebook, Twitter en Instagram verwijderen sinds kort deze informatie, echter veel externe upload sites en applicaties doen dit niet. GPS informatie is zo precies dat een woning direct te vinden is.

Het werkt ook andersom als de naam van de bewoners, door bijvoorbeeld de post, bekend is. De bewoners worden dan opgezocht op de sociale media en soms tijdenlang gevolgd totdat er toegeslagen kan worden.

Google street view

Een inbreker is normaal nooit langer dan 10 minuten binnen in een woning. Nu een inbreker weet dat een woning verlaten is, zal deze veel langer binnen blijven om ieder laatje te doorzoeken. De schade en het verlies zijn hierdoor nog groter. Door gebruik te maken van Google street view kan een woning tot in detail bekeken worden op inbraakgevoeligheid. Een inbraak wordt met al deze informatie van A- to Z gepland.

Wat kunt u er tegen doen?

  • Neem een social media vakantie en laat de digitale wereld even achterwege.
  • Vermeld voor en tijdens de vakantie niets over uw afwezigheid.
  • Zorg dat uw profiel alleen zichtbaar is voor vrienden/volgers.
  • Controleer de privacy instellingen van al uw profielen en deze van uw kinderen.
  • Vermeld nergens uw adres in de berichten of in uw profielinformatie.
  • Schakel locatie en GPS gegevens pertinent uit en plaats geen check-in gegevens.
  • Trek de schoenen van een inbreker aan en kijk wat er online te vinden is over uzelf.
  • Verklein het risico door uw huis goed te beveiligen met bijvoorbeeld een inbraakalarm en neem vakantiemaatregelen.


Zorgeloos op vakantie? Wij adviseren u graag!

Contact

Alltronics beveiliging B.V.
Hanespoordoorn 4
3068 ML Beveiligingsbedrijf Rotterdam

010 - 420 68 33

De zorgeloosheid van beveiliging